Koncepciók, gondolatok különböző témákban

Koncepcionárius

Koncepcionárius

CO2 matek: öszeadás - kivonás

2019. november 13. - Koncepcionárius

Neked mi a véleményed arról, hogy a CO2-t ki akarják vonni mindenféle gépi módszerrel a levegőből, vagy elásni bezárni a a Földbe?

Az régóta egyértelmű, számomra, hogy az emberi tevékenység (kőolaj és szén kitermelése elégetése) a kényelmünk "érdekében" zajlik az egész és nő folyamatosan a CO2 koncentráció és változik az éghajlatunk. Hol van már az amikor novemberben is esett egy kis hó.... pedig nem is vagyok még olyan öreg.

Persze lehet ezen vitatkozni meg győzködni egymást, de tény hogy sokkal több autó van mint 100 évvel ezelőtt, sokkal több ember van mint 100 évvel ezelőtt és sokkal több energiát fogyaszt ez a sokkal több ember mint 100 évvel ez előtt. Emiatt valamilyen hatásunk biztosan van a Földünkre, erre az egy szem csudajó kis bolygóra!

Szóval a mindenféle klímaegyezményekben és felszólalásokban tudományos értekezésekben szerepló 2 C fok alatti hőmérséklet változás érdekében olyan elvetemült ötleteket is olvastam már, hogy az űrbe mindenféle tükröket telepítenének, hogy visszaverjék a napfényt, vagy kénport engednének (mint a vulkánok) a levegőréteg felső részébe, hogy elnyelje visszaverje a Napsugárzást. Itt a Földön pedig gépekkel akarják kivonni a széndioxidot a levegőből és eltárolni a Föld alatt meg különböző kőzetekben, kőzetekkel felitatni, mesterséges kémiai folyamatokkal felfogni. Értem a mérnökök szándékát és próbálkozását, de józan paraszti ésszel nem bírom felfogni, hogy a természetet évmilliók alatt kiforrott CO2 megkötő képességét (fotoszintézis) miért nem veszi senki számításba. Igen fát kell hozzá ültetni, igen termőtalaj kell hozzá, igen élelemet is kell termelni.

De nagyon jó technológiáink vannak már, amivel terméketlen talajokon fáknak (nem élelmiszer termelésre) tudunk termőtalajt készíteni a harmadlagos biomasszából, szennyvíz iszapból, ami jelenleg nagyrészt kárba vész. Tudunk tengervízből "édesvizet" készíteni, ami a fák növekedéséhez szintén szükséges, vannak terméketlen talajok pl. sivatag, ahol ehhez kapcsolódóan megfelelő mennyiségű napsugárzás is rendelkezésre áll a fák növekedéséhez.

Szóval a megoldás nagyon egyszerű vegyünk pár négyzetkilóméter tegnerhez közel eső terméketlen talajú területet. Vigyük oda a harmadlagos biomasszából, szenyvíziszapból készült "termőtalajt", vezessünk oda sósvízből előállított locsolóvizet, ültessük be facsemetékkel, és kezdjünk el számolni.

Biztos vagyok benne, hogy sokkal olcsóbb környezetbarátabb megoldás ez mint a föld köré felpakolni a tükröket, vagy további vegyi anyaggal beborítani a légkör felső szélét, vagy gépeket építeni a CO2 kivonásra

A matek egyszerű a meglévő technikákat összeadjuk a fákkal és ezzel kivonjuk a CO2-t a légkörből. Nyilván lokálisan befolyásolni fogja majd a klímát is az erdő telepítés, és a fák lehullott lobjából készített komposztból már akár élelmiszer termelésre alkalmas talaj is előállhat.

Azt sem tartom kizártnak, hogy az erdő telepítéssel fenntartással helyi emberket lehet megbízni, amivel munkát kapnak és emiatt és a javuló lokális klíma miatt ők nem akarnak menekültek lenni. Ha ezt az erdősávot a sivatag szélén kezdjük el akkor a sivatag terjedését is le lehet állítani.

Félreértés ne essék nem mondom, hogy ezzel megoldódik minden probléma és lehet vígan pöfékelni a füstöt a levegőbe, de ezt a módszert már holnap el lehet kezdeni tesztelni, és ha mégsem hozza az elvárt eredményt akkor is van egy újabb erdőnk....

https://millasreggeli.hu/kozerdeku/nem-lenne-draga-a-bolygo-megmentese-de-drasztikus-lehet-ha-nem-lepunk/

 

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Hungarian -> Hungarian...
    • Create a new word list...
  • Copy

A bejegyzés trackback címe:

https://koncepcionarius.blog.hu/api/trackback/id/tr3215303658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása